Onderzoek Elsevier: economische prestaties van gemeenten

Het jaarlijkse onderzoek Toplocaties maakt de economische prestaties van alle gemeenten onderling vergelijkbaar. Waarom Roermond, Lansingerland, Houten, en Son en Breugel het beter doen dan Rotterdam. 

Haarlemmermeer is voor het derde opeenvolgende jaar de gemeente met de sterkste lokale economie. De trekkracht van Schiphol is en blijft de verklaring van het succes. Eindhoven en Amsterdam zijn dit jaar de nieuwe nummers twee en drie.

De kern van het jaarlijkse onderzoek Toplocaties door Elsevieren Bureau Louter is een ranglijst van gemeenten: hoe staan in Nederland de lokale en regionale economieën ervoor? Als het gaat om volume en de bijdrage aan het bruto binnenlands product in absolute zin, dan is een ranglijst snel gemaakt. De grote agglomeraties Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven zijn de onvermijdelijke winnaars.

Dynamiek

Door de prestaties van gemeenten af te zetten tegen het aantal inwoners, wordt zichtbaar hoe gemeenten naar verhouding presteren. Zo kan Lansingerland of Houten het opnemen tegen de wereldhaven Rotterdam, zo kan Zwolle zich al meer dan een decennium handhaven in de top-5.H et resultaat is een scherper zicht op verschillen in economische dynamiek per regio.

Hoe komt de ranglijst tot stand? Alle gemeenten zijn beoordeeld aan de hand van ruim veertig indicatoren. Daarbij is onderscheid gemaakt naar indicatoren die betrekking hebben op de economische structuur en indicatoren die betrekking hebben op de dynamiek, ofwel de groei en krimp van de lokale economie. De uitslag is weergegeven als rapportcijfer.

Klik voor het hele artikel in de Elsevier hier.

terug naar overzicht
Volg ons ook via social media
volg ons op Facebook volg ons op Twitter volg ons op LinkedIn